poniedziałek - dzień pomidorowej



a ja mam dzisiaj propozycję innej wersji tej zupy, wegetariańskiej, bez użycia rosołu z niedzieli 

- cebulę kroimy w kosteczkę, dusimy na oleju i łyżce masła. dorzucamy trzy wyciśnięte ząbki czosnku. po minucie wlewamy dwie puszki pomidorów krojonych. do tego dwa liście laurowe, sól, papryka, oregano i bazylia. i uwaga, do zupy dorzucamy gałązkę z pomidorów. tak, tę zieloną częśc z ogonkami. one nadają fajny aromat zupie.
osobno gotujemy półtora szklanki czerwonej soczewicy.
z zupy wyciągamy gałązkę i liscie laurowe, dodajemy soczewicę i całość blendujemy na gęsty krem. przyprawiamy pieprzem i gotowe
jest pyszna, polecam!

xoxo
Super propozycja zupki pomidorowej inaczej jutro gotuje !
OdpowiedzUsuń